
Farvet service til beboere med demens
Røde tallerkner og gule dækkeservietter giver mennesker med demens ro til at fokusere på måltidet.
Hvad skulle indsatsen løse eller udvikle?
Det røde service skulle øge appetitten hos borgere med Alzheimers og demens. De skulle blive motiveret til selv at række ud efter glas og bestik og selv ønske at spise. Vi oplever, at det er svært for ovennævnte beboere at finde/skelne tallerkner og glas på bordet. De famler og bliver rastløste/urolige og vil gå fra bordet. Derfor havde flere behov for mere hjælp til måltidet end egentlig nødvendig. Efter anretning med rødt porcelæn og gul dækkeserviet er der ro omkring måltidet, og beboerne spiser selv med større appetit. Personalebehovet er derfor blevet meget mindre.
Vi har fået denne viden en kollega, som har haft medarbejdere på kursus i demens.
Hvem får glæde af indsatsen
De beboere der har Alzheimer og/eller Demens. Personalet har også glæde af indsatsen, da det mindsker konflikter omkring måltider. Når der er roligt omkring de demente beboere, giver det også ro blandt alle de øvrige beboere. Og de personaleressourcer, der er frigivet fra opgaven omkring måltiden med de demente, bruges til de øvrige beboere
Hvor mange personer er berørt af indsatsen?
For tiden er det 3 beboere, og 1 medarbejder i spisegruppen.
Over halvdelen af beboerne er mennesker med Demens, så potentialet er stort.
Beskriv hvad I gerne ville opnå
Vi vil gerne opnå, at beboerne spiser mere, og at de spiser selv. Vi vil gerne øge appetitten hos beboerne. Vi vil gerne opnå færre konflikter omkring måltiderne. Vi vil gerne opnå en vægtøgning, hos beboere der er underernærede. Når beboerne er mindre motorisk urolige, er der tid og ro, og beboerne spiser og drikker mere.
Hvad gik indsatsen ud på?
Vi fastholder det røde service, da vi kan se at det virker. Vi tror det farvede service skiller sig meget ud på bordet. Vi indkøbte som forsøg 4 sæt med røde tallerkener, rødt bestik, røde glas og gule underlag. Beboerne sidder fortsat skærmet fra de andre beboere, men i deres egen spisegruppe.
Hvilke omkostninger havde indsatsen, i udviklingsfasen og i daglig drift?
Projektet blev inspireret af, at 2 medarbejdere var på kursus om Demens på Social og Sundhedsskolen i Vejle. Kurset var gratis for vores SoSu-medarbejdere. Det har kostet 400 kr. pr. sæt service i indkøb. I daglig drift er det blevet billigere. Før skulle der være 3 medarbejdere som skulle spise med i ½ time, for at made 2 af beboerne. Nu skal der kun være 1 medarbejder, da beboerne spiser selv, og kun skal guides og støttes. Det betyder at vi sparer ½ time for 2 medarbejdere dagligt.
Hvad er de faktuelle og de oplevede effekter af indsatsen?
Det har givet beboerne bedre selvværd, at de selv kan spise. Vi oplever, at jo mere ro og forudsigelighed der er ved et måltid for de demente, jo bedre klarer de måltidet selv, og vi ser de spiser og drikker mere og ser gladere ud. De er ikke så urolige og sover bedre. Det vurderer vi som bedre velvære og øget selvværd.
Det har mindsket konflikter omkring måltiderne.
Beboerne tager på. Konkret har en beboer taget 2 kg på, på 2 måneder. Vi har målt beboerens vægt inden projekt start og efter projektstart.
Er projektet forankret i hverdagen, og hvordan?
Projektet er i høj grad forankret i hverdagen, da det er en del af den faste spisesituation ved alle måltider.
Har projektet udviklet redskaber og materialer der kan anvendes af eller bruges som inspiration for andre?
Vi er i gang med at udarbejde en kostpolitik omkring måltider generelt, og den kommer til at indeholde et afsnit om det.
Er der erfaringer med selve indsatsen, der vil være gode at give videre til andre der kunne være interesserede i at følge jeres gode eksempel?
Det kan være svært at finde rødt service, men Seniorshop.dk har et Alzheimersæt med rødt service og gult underlag.
Kontakt
Casen er indsendt på vegne af: Meta Mariehjemmet, Gadbjerg
E-mail: kl@mariehjem.dk el. fonden@mariehjem.dk
Tlf.nr.: 76405250